-
Vil bygge ny E6
13. april 2021
Vil bygge ny E6
FrP og de andre borgerlige partiene i Oslo krever at
bystyret sier ja til E6 Oslo øst-prosjektet.
E6 Oslo øst fikk ikke lovnader om finansiering da
regjeringen la frem forslaget til Nasjonal Transportplan rett før påske.
Begrunnelsen var at det ikke lenger var lokalt ønske om å støtte prosjektet.
Prosjektet har tidligere ligget inne i planene, men flertallet i bystyret har
snudd i saken. Ap, SV, MDG og Rødt utgjør flertallet i Oslo bystyret.
Nå krever en samlet borgerlig opposisjon i hovedstaden at
E6 Oslo øst legges inn i den såkalte Oslopakke 3 igjen.
-
Dette prosjektet er viktig for FrP. De andre partiene har bestemt at
bilistene skal betale en altfor stor del av Oslopakke 3. Vi er uenig i det.
Bilistene skal ikke betale for kollektivtransport og sykkelveier. Nå må
E6-prosjektet legges inn. Bedre vei er viktig for Oslos innbyggere og norsk
næringsliv, sier FrPs Tommy Skjervold.
-
Politiet bør kunne kroppsvisitere uten mistanke
13. april 2021
Fremskrittspartiet mener politiet bør få økt adgang til å kroppsvisitere folk i særlig kriminalitetsutsatte områder.
-
Flertall mot klimaskatt på kjøtt
12. april 2021
Flertallet på Stortinget støtter FrPs forslag om å si nei til en egen klimaavgift på kjøtt.– Det er svært bra at Frp nå ser ut til å få flertall mot en særnorsk klimaskatt på kjøttproduksjon i Norge, sier miljøpolitisk talsperson Terje Halleland.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter FrPs forslag om å be regjeringen «slå fast at økt skattlegging av norsk kjøttproduksjon ikke skal gjennomføres som en del av klimapolitikken».
Forslaget ser dermed ut til å få flertall når Stortinget tirsdag stemmer over regjeringens klimaplan.
– Dette er en seier for valgfriheten til folk flest og en seier for landbrukets verdiskapning i distriktene, sier Halleland.
-
Ja til eiendomsrett, nei til konfiskering av privat eiendom
12. april 2021
For FrP er eiendomsretten viktig og folk skal få bestemme over egen eiendom. Derfor er AP, SV og MDG sitt forslag om å pålegge private å innføre parkeringsavgift på privat eiendom helt uakseptabelt.
-
– Forventer en ærlig gjennomgang
12. april 2021
Fremskrittspartiet forventer at granskingskommisjonen legger frem en ærlig gjennomgang av regjeringens håndtering av koronapandemien.
– Frp forventer en ærlig og usminket gjennomgang av regjeringens håndtering av koronapandemien. Det gjør det lettere å lære av feil og iverksette forbedring av beredskap før andre kriser oppstår, sier partileder Siv Jensen.
Granskingskommisjonen legger frem sin rapport onsdag. Det er særlig to forhold Frp vil fremheve, der vi forventer klare svar fra kommisjonen.
– Regjeringens vingling og manglende evne til å begrense importsmitte. Frp foreslo allerede i august i fjor tiltak som regjeringen da mente var urealistisk. Mot jul var det visstnok ikke urealistisk lenger. Vår påstand er at hadde tiltak vært satt inn tidligere hadde det vært lettere å begrense smitteoppblomstringer.
– Manglende egenproduksjon av medisiner, smittevernutstyr og andre typer utstyr har gjort oss sårbare. Mange av bedriftene våre snudde seg raskt rundt for å bistå myndighetene, men har ikke fått tilstrekkelig oppfølging fra myndighetene. Dette henger sammen med manglende fremdrift i vaksinering. Fremskrittspartiet mener regjeringen burde vurdert flere innkjøpsspor og har stilt flere spørsmål ved regjeringens ensidige tilknytning til EU.
FrP har også flere spørsmål som vi håper kommisjonen gir svar på.
– Jeg forventer også at kommisjonen mener noe om ansvarsfordeling. Både mellom lokale og nasjonale myndighetsledd, men også mellom Storting og regjering. Det var eksempelvis helt riktig av Stortinget å gjøre kraftfulle endringer i koronaloven. Det begrenset regjeringens makt og understreket Stortingets rolle som lovgiver og kontrollorgan, sier Siv Jensen.
Regjeringen har vørt alt for passiv når det kommer til tiltak som skal hjelpe bedrifter som helt eller delvis har måttet stenge ned som følge av smitteverntiltak.
– Frp gjentatte ganger har etterlyst bedre sammenheng mellom svært inngripende smitteverntiltak og de økonomiske tiltakene som skal kompensere særlig bedrifter som har blitt tvunget til å stenge ned nærmest over natten.
Det er lite trolig at kommisjonen har gått nøye inn på tempoet og tilgangen på vaksiner. Her forventer FrP flere klare svar fra regjeringen.
– Først må regjeringen legge alle kort på bordet og fortelle hva de har gjort for å skaffe flest mulig vaksiner. Vi trenger svar på om alle steiner er snudd for å sikre hurtig vaksinering i Norge. Så får vi vurdere om det er grunnlag for en ny uavhengig undersøkelse av denne fasen av pandemien.
-
Nå oppheves motorsportmonopolet
12. april 2021
Regjeringen la nylig frem en forskriftsendring som gjør at motorsportmonopolet i Norge er historie. Dette er en sak som FrP har jobbet for i flere år.
-
Vil la 16-åringer starte sine egne bedrifter
11. april 2021
Fremskrittspartiet vil gi 16-åringer mulighet til å starte egne bedrifter.
I dag har ungdom under 18 år ikke anledning til å starte enkeltpersonforetak, med mindre man søker statsforvalteren med tillatelse fra verge.
– Veldig mange unge lever med en gründerspire inni seg og har lyst til å gjøre drømmene sine til virkelighet og oppnå resultater i næringslivet, sier Herman Fåne som er sentralstyremedlem i Fremskrittspartiets ungdom.
– Det gjør at unge mennesker kan få viktig erfaring med å drive bedrift, de kan jakte drømmene sine og ikke minst sette liv til gode gründerideer.
Forslaget til FpU ble godt mottatt i stortingsgruppen. Denne uken fremmet næringspolitisk talsmann Sivert Bjørnstad det.
– Ungdom er blant de mest kreative blant oss, de har mange gode ideer som kan spire, gro og skape nye arbeidsplasser. Om vi får mulighet til å gi ungdommer mulighet til å realisere drømmene sine, skal vi selvfølgelig bidra til det, sier Bjørnstad.
FrP har fremmet følgende forslag i Stortinget:
«Stortinget ber regjeringen tilrettelegge bedre for at ungdom under 18 år kan opprette enkeltpersonforetak.»
-
Politiet bør kunne kroppsvisitere uten mistanke
11. april 2021
Fremskrittspartiet mener politiet bør få økt adgang til å kroppsvisitere folk i særlig kriminalitetsutsatte områder.
Ungdoms- og gjengkriminalitet utgjør et stort problem i stadig flere byer i Norge, og særlig i visse utsatte områder i Oslo. Tiltakene som hittil har blitt iverksatt for å begrense den har ikke vært tilstrekkelige. Problemer knyttet til gjengkriminalitet utgjør et betydelig samfunnsproblem og skaper en utrygg hverdag for stadig flere av landets innbyggere.
– Vi vil derfor gi politiet rett til å visitere folk uten at de må ha en konkret mistanke, sier stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen.
I Danmark har visitasjonssoner blitt benyttet 200 ganger siden 2007, mens 17 prosent av personene som ble stoppet og visitert i slike soner er arrestert i Storbritannia.
– Politiet vet ofte hvem som er kriminelle, men de må ha en saklig begrunnelse for å visitere, og det begrenser muligheten til å få tak i de bevisene som trengs. Det vil de lettere kunne få tilgang til med dette forslaget, sier Amundsen.
Han ser for seg at dette vil være effektivt for politiet i særlig kriminalitetsutsatte områder der ungdoms- og gjengkriminaliteten er ute av kontroll. Bruken vil være både geografisk og tidsmessig avgrenset.
FrP har fremmet følgende forslag i Stortinget:
«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovendringer som gir politiet adgang til å etablere tidsmessig og geografisk avgrensede visitasjonssoner i særlig kriminalitetsutsatte områder.»
-
FrP glad for at «fremtidsfaget» skrotes
09. april 2021
Fremskrittspartiet vant frem etter å ha gitt regjeringen klar beskjed om å skrote det nye «fremtidsfaget» i videregående utdanning.
-
FrP glad for at «fremtidsfaget» skrotes
09. april 2021
Fremskrittspartiet vant frem etter å ha gitt ga regjeringen klar beskjed om å skrote det nye «fremtidsfaget» i videregående utdanning.
– Faget virket designet for at hvem som helst kunne fylle det med det som var «riktig» ut fra sitt eget syn, og kunne ført til politisering av skolen. Det advarte jeg regjeringen mot. Folk må få leve sine egne liv, her føler jeg handlingsrommet ble forsøkt snevret inn, sier FrP-nestleder Sylvi Listhaug.
Leder av Stortingets utdanningskomite, Roy Steffensen (Frp) er tilfreds med at kunnskapsminister Guri Melby i et intervju med Dagbladet fredag snudde trill rundt og varslet at de dropper planene om et «fremtidsfag».
– Det er jo hos Frp regjeringen må få flertall, derfor blir nå dette faget lagt i makuleringsmaskinen, bare et par uker etter at det ble lansert. Regjeringen ror som bare det, dersom vi bare gir dem litt ekstra tid går de kanskje tilbake på planene om å svekke historiefaget også, sier Steffensen.
Fremskrittspartiet håper regjeringen med Høyre i spissen snur også når det gjelder historie og samfunnsfag som fellesfag på videregående.
– Jeg er bekymret, det er kjempeviktig at vi kjenner historien. Historie og samfunnsfag er de viktigste fagene for å forstå verden vi lever i. Det handler også om integrering, at vi har en felles plattform å stå på. Det er oppsiktsvekkende at Høyre har latt Venstre få lov til å kjøre dette løpet, sier nestleder Sylvi Listhaug.
-
Nå oppheves motorsportmonopolet
09. april 2021
Regjeringen la fredag frem en forskriftsendring som gjør at motorsportmonopolet i Norge er historie.
Dette er en sak som FrP har jobbet for i flere år.
Til nå har Norges Bilsport Forbund og Norges Motorsportforbund hatt enerett til å drive organisert motorsport i Norge.
– Dette er svært gledelig. Nå fjerner man eneretten som to forbund har hatt, og vi åpner nå opp for at andre organisasjoner og forbund også kan arrangere motorsport – som eksempelvis NAF. Dette vil bidra til å fremme konkurranse, lavere priser, gi mer effektiv ressursbruk og fremme motorsporten som helhet, sier FrPs stortingsrepresentant Tor Andre Johnsen.
-
Vil ha spesialdomstol for IS-sympatisører
09. april 2021
Frp mener Norge må ta initiativ til å opprette en internasjonal spesialdomstol i rettssaker mot medlemmer og sympatisører av IS.
Denne uken fremmet partiet forslag om at Norge som medlem av FNs sikkerhetsråd bør ta initiativ til å opprette en internasjonal straffedomstol som skal håndtere medlemmer og sympatisører av IS.
– Det er et rettsprinsipp at man skal dømmes der man har begått en forbrytelse. Ofrene for forbrytelsene bør få rettferdighet. Det er også viktig av sikkehetssyn, både i Europa og i nærområdene, at disse forbryterne ikke går fri, sier stortingsrepresentant Jon Helgheim.
I forslaget står det at Norge skal arbeide for sikre soningskapasitet i regionen, slik at de som eventuelt dømmes kan sone i områdene hvor de har begått forbrytelse
-
Nei til tvang og kraftige avgiftsøkninger
09. april 2021
For FrP er det helt uaktuelt å støtte en tredobling av CO2-avgiften på norske arbeidsplasser.
-
Vil ha salg av diesel- og bensinbiler etter 2025
09. april 2021
Fremskrittspartiet mener det må kunne selges bensin- og dieselbiler i det norske markedet også etter 2025.
-
FrP vil beholde taxfreesalget
09. april 2021
FrP advarer mot å legge ned taxfreesalget, dersom ikke de andre partiene bli med på en kraftig reduksjon i norske særavgifter.
-
400 millioner til fylkesveiene
09. april 2021
Fremskrittspartiet sørger for mer vedlikehold på landets fylkesveier.
I fjor fikk FrP gjennomslag i en av tiltakspakkene for at det skulle bevilges 400 millioner kroner ekstra til fylkene for nødvendig vedlikehold på fylkesveiene. Ordningen var søknadsbasert og fordelingen av midlene er nå klar.
– Dette er gledelig og noe vi presset på for å få i stand. Det er et stort vedlikeholdsetterslep på fylkesveien våre, samtidig vil det bidra til å sysselsette mennesker i den krevende tiden landet vårt nå står i, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud.
Eksempler på vedlikeholdstiltak som vil bli utført er asfaltering, reasfaltering, rekkverk, vegoppmerking, tiltak på fergekaier, kantforsterkning, vegetasjonsrydding, stikkrenner og grøfting.
-
FrP vil beholde taxfreesalget
09. april 2021
FrP advarer mot å legge ned taxfreesalget, dersom ikke de andre partiene bli med på en kraftig reduksjon i norske særavgifter.
- Taxfee burde egentlig være overflødig. Det kan vi gjøre ved å sette ned avgiftene på typiske grensehandelvarer som øl vin og brus, slik at det blir billigere i Norge, men det er det ingen andre partier som ønsker, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.
Fremtiden til taxfreeordningen var tema i Debatten på NRK torsdag kveld.- Legger man ned taxfree-salget, vil man bare flytte arbeidsplassene ut av landet. Jeg tror ikke at alternativet til de som handler taxfree er å dra på Vinmonopolet når man har landet. Jeg tror alternativet er at man heller handler på Kastrup, Schippol eller Alicante flyplass. Dermed blir det ingen jobber igjen til de 1200 på taxfreebutikken på Gardermoen, 2500 på Colourline og flere hundre på Fjordline, sier Sivert Bjørnstad.
Han tror det er svært få som reiser med fly til utlandet bare for å kunne handle litt billigere alkohol på vei hjem.
- Det er mulig jeg har en merkelig vennegjeng og en rar familie men det er ingen jeg kjenner som kjøperen flybillett og dra på helgetur til Paris eller London eller tar en sydentur fordi man får kjøpt en flaske 40 kroner billigere. Jeg tror rett og slett ikke disse menneskene finnes. Jeg tror de fleste ser på det som et gode vi får, alternativet er at det blir handlet i utlandet. Mens flere partier har tatt til orde for å begrense antall flyreiser og den totale flytrafikken, mener Bjørnstad det slett ikke er noe problem at folk reiser med fly til utlandet og deretter handler taxfree.
- Jeg synes ikke at det er noe problem at de flyr mer, jeg gleder meg til å reise igjen til utlandet, sier Bjørnstad.
-
Vil ha salg av diesel- og bensinbiler etter 2025
08. april 2021
Fremskrittspartiet mener det må kunne selges bensin- og dieselbiler i det norske markedet også etter 2025.
Regjeringen har fastsatt et tydelig mål om at det bare skal selges nullutslippsbiler i Norge etter 2025. Alle de andre partiene står bak målet eller vil stramme ytterligere inn.
– Det er formynderpolitikk av verste sort. Folk vet best selv om det er elbil, bensinbil eller dieselbil som passer best for dem, sier Sylvi Listhaug.
Bensin- og dieselbiler utgjør omtrent 90 prosent av den norske personbilparken. I mange år fremover vil hoveddelen av personbilene fortsatt bruke bensin og diesel selv med et økende salg av elbiler. For mange er dagens elbiler et umulig alternativ dersom hverdagen skal henge sammen.
Elbilen er i praktisk bruk et betydelig steg tilbake sammenliknet med tradisjonelle bilers rekkevidde og tid det tar med energipåfyll. Dårlige vinteregenskaper er også en utfordring i hverdagen for elbileiere, der rekkevidden kan halveres på kalde dager fra et i utgangspunktet lavt nivå.
– Vi kan ikke føre en politikk som gjør at folk som bor rundt om i landet blir rammet hardt både økonomisk og ved at de blir pålagt å kjøpe biler som ikke passer til det bruksmønsteret de har.
-
Nei til tvang og kraftige avgiftsøkninger
08. april 2021
For FrP er det helt uaktuelt å støtte en tredobling av CO2-avgiften på norske arbeidsplasser.
– FrP sier nei til øke bensin- og dieselpriser og vi sier nei til å la MDG-styrte byer få innføre «fossilfrie soner» som begrenser folk flest sin mobilitet i hverdagen, sier stortingsrepresentant Terje Halleland.
Torsdag behandlet Stortinget regjeringens klimaplan, der de går inn for en rekke tiltak som vil ramme folk i hverdagen.
– Tvang, forbud og kraftige avgiftsskjerpelser for norske bedrifter er noe vi er vant til at blir foreslått av sosialistiske partier, ikke fra en borgerlig regjering med Høyre i spissen, sier Halleland.
Fremskrittspartiet står nå igjen alene på høyresiden i norsk politikk som det eneste reelle alternativet for en fornuftig og næringsvennlig industripolitikk.
– Gjennom å skjerpe CO2-avgiften for norske bedrifter til 2.000 kroner tonnet, bidrar Høyre til å true lønnsomheten til industrien vår og vi risikerer storstilt utflagging av norske arbeidsplasser til utlandet.
-
Bli med på laget!
08. april 2021
Vil du bidra til en enklere hverdag for folk flest? Meld deg inn i FrP i dag!